tips voor een geslaagde bezichtiging (met checklist!)


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning, is het onvermijdelijk: de bezichtiging. Voor veel woningzoekenden is dit een spannend moment, want wie weet kijk je op dat moment wel naar jouw nieuwe thuis. Je bent je bewust van je gedragingen, omdat je een goede indruk wilt achterlaten op de verhuurder. integerhuren wil je graag helpen om alles uit de bezichtiging te halen. 


Waar moet je op letten bij bezichtiging

Heb jij een leuke woning gevonden en ga je deze woning bezichtigen? Met deze zes tips maak jij een prettige indruk op de verhuurder en met de bezichtiging checklist weet je precies waar je op moet letten. Zo vind jij hopelijk snel een fijne kamer, studio, appartement of woonhuis.

Ga je een woning kopen, dan komt er na de eerste vaak ook een tweede bezichtiging. Je hebt dan nog een tweede kans om de verkopend makelaar ervan te overtuigen dat jij de ideale koper bent. Bij een huurwoning is dit meestal niet het geval. Sla dus je slag tijdens de eerste bezichtiging.

 Maak een goede eerste indruk

De eerste indruk zegt veel, soms zelfs alles bij de bezichtiging van een huis. Je wilt natuurlijk dat de verhuurder gelijk een goede en betrouwbare huurder in jou zit, zodat je meer kans maakt dan je concurrent. Vergis je niet, de concurrentie op de huurmarkt is heftig, dus zet vooral je beste beentje voor.

De beste tip om een goede indruk achter te laten klinkt een beetje afgezaagd, maar werkt toch het beste in de praktijk: wees jezelf. Geen enkele verhuurder wordt vrolijk van een act tijdens de bezichtiging. Ga dus niet overdreven enthousiast doen, maar doe ook niet ongeïnteresseerd. Een oprechte reactie wordt in veel gevallen veel meer gewaardeerd.

Gedrag tijdens de bezichtiging

Veel huurders worden enthousiast van een woningbezichtiging. Niet vreemd, maar hou wel in gedachten dat de woning nog niet van jou is. Ga dus niet in geuren en kleuren vertellen waar je die een mooie kast wilt hebben staan, want dit is voor de verhuurder niet belangrijk.
Je mag je nieuwe woning natuurlijk wel in je hoofd inrichten, maar hou het voor jezelf en vertel de verhuurder zaken die belangrijk zijn voor de verhuur.

Bedenk vragen voor de verhuurder

Voordat je naar de bezichtiging gaat, kan het zijn dat je al een paar vragen hebt voor de verhuurder. Een bezichtiging is hét moment om vragen te stellen. In veel gevallen staat niet alles wat voor jou belangrijk is in de huuradvertentie en het komt goed over om die vragen te stellen tijdens een bezichtiging.

Je kunt de verhuurder bijvoorbeeld vragen waarom de woning verhuurd wordt, of hoelang de verhuurder zelf in het huis gewoond heeft. Of er voldoende parkeergelegenheid is, wie de buren zijn, en per wanneer de woning beschikbaar is.

Je kunt zelf bedenken wat voor jou tijdens de bezichtiging allemaal belangrijk is. Een goede voorbereiding op eventuele vragen van de ander maakt een bezichtiging prettig voor beide partijen.

Dankzij deze vragen ziet de verhuurder dat jij oprechte interesse hebt in de huurwoning. Deze vragen kunnen gaan over de servicekosten en wat je daarvoor krijgt of over de aanpasbaarheid van de huurwoning.

  • Mag je bijvoorbeeld een nieuwe vloer plaatsen of de gordijnen vervangen in een gestoffeerde woning?

Voordat je een huis gaat bezichtigen

De locatie van de woning is belangrijk, zodat je zeker weet dat de buurt je bevalt. Voordat je de woning gaat bekijken is het dus belangrijk dat je onderzoek doet naar de volgende dingen:

Hoe is het gesteld met de voorzieningen in de buurt? (winkels, scholen, parkeergelegenheid)

Hoe druk is de straat en voldoet dit aan mijn eisen?

Is de buurt wat ik ervan verwacht had? (genoeg groenvoorziening, goede uitvalswegen)

Als je gaat bezichtigen

Als je een woning gaat bekijken is het belangrijk dat je goed controleert of de status van de woning voldoet aan de door jou gestelde eisen. Je wilt natuurlijk niet tegen gebreken in je droomhuis aan lopen als je je huurcontract al getekend hebt.

De punten waar je vooral op moet letten zijn:

Algemeen

Geen vochtplekken

Kozijnen

Ramen en deuren. Zijn alle deuren aanwezig?

Algemene staat buitenkant (dak en metselwerk)

Aanwezigheid asbest

Voldoende daglicht

Schuur aanwezig

Goede waterdruk

Afwerking

Vloer aanwezig (inclusief ondervloer)

Plinten aanwezig

Muren behangklaar

Schilderwerk

Sloten en brandmelders werken goed

Elektra en isolatie  

Alle kamers zijn verwarmd

Woning heeft energielabel

Woning heeft genoeg stopcontacten

Woning heeft dubbel glas

Keuken

Keuken in goede staat

Geen gebroken tegels of aanrecht

Keuken bevat apparatuur of aansluiting daarvoor (Fornuis, vaatwasser, afzuigkap, oven/magnetron)

Badkamer

Al het sanitair aanwezig (toilet, douche/bad, wastafel)

Goede ventilatie

Goede betegeling

Badkamer verwarmd

Aansluiting voor wasmachine en droger aanwezig

Buitenruimte

Huurwoning heeft balkon of tuin

Buitenruimte is goed onderhouden; is er sprake van achterstallig onderhoud?

Buitenruimte is groot genoeg

Aan de hand van deze checklist kun je bepalen of de woning aan al je wensen en eisen voldoet. Misschien bedenk je er zelf nog andere punten bij. Je kunt de checklist uitprinten en meenemen naar de bezichtiging, dan weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet. Toch is het vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de woning en dat je jezelf er ziet wonen.