Heb jij je ideale huurwoning gevonden? Gefeliciteerd! Het verhuizen kan bijna beginnen. Er zijn een aantal zaken die je moet regelen of waar je op moet letten. Daarna kun je met een gerust hart je verhuisdozen inpakken.
Controleren van de huurovereenkomst
Een goede huurovereenkomst kan onenigheid voorkomen. Alle reden om hier bij stil te staan. Check of alle ingevulde gegevens kloppen. Het is belangrijk dat je weet wat wel en niet is inbegrepen in de huurprijs. Zodoende sta je niet voor onverwachte uitgaven. Maak ook duidelijke afspraken over de borg, die je terugkrijgt aan het einde van de huurperiode, als alles zoals afspraak is achtergelaten.
Over het algemeen wordt een minimale huurperiode afgesproken. Je kunt in die periode de woning niet verlaten. Na deze periode kan je de woning verlaten met inachtneming van de opzegtermijn welke gelijk staat aan de betaalperiode. Een contract met een maximale huurperiode kan alleen worden afgesloten in specifieke situaties, bijvoorbeeld als de verhuurder in het buitenland verblijft of als de woning wordt verhuurd via de Leegstandswet. Houd er rekening mee dat de verhuurder na minimaal 12 maanden de huurprijs mag verhogen.
Inspecteren van de huurwoning
Op het moment dat je de woning betrekt, doe je er goed aan om bij voorkeur samen met de verhuurder door de woning te lopen en alle gebreken te noteren. Maak eventueel foto’s, zodat het zeker is dat er geen meningsverschil kan ontstaan over de precieze gebreken. Zo voorkom je dat je opdraait voor gebreken die al in de woning zaten.
Als er dan toch een raam kapot gaat, de wasbak vol met krassen zit of dat er gebreken zijn aan de keuken, is het belangrijk dat jij en de verhuurder in de huurovereenkomst hebben staan wie hier aansprakelijk voor is.
Regelen van zaken
Gas, water en licht
Bij sommige huurwoningen zit dit standaard bij de huurprijs in, normaal gesproken moet je hier zelf achteraan gaan. Zorg ervoor dat het gas, water en licht is geregeld op de dag dat je de sleutel ontvangt. Je dient de meterstanden van de nieuwe woning zo snel mogelijk door te geven. Het te betalen bedrag per maand kan soms hoog lijken, maar je kunt beter per maand teveel betalen en dan aan het einde van het jaar terug een bedrag terugkrijgen dan dat je aan het einde van het jaar heel veel moet bijbetalen.
Inschrijven bij de gemeente
Het is belangrijk om je nieuwe adresgegevens door te geven aan de gemeente, ook al verhuis je binnen diezelfde gemeente. Dit dien je binnen 5 dagen na de verhuisdatum te doen. Je kunt dit vaak online doen via de website van de gemeente, met je DigiD gegevens. Na een aantal dagen ontvang je een brief op je nieuwe adres met het nieuws dat je bent ingeschreven.
Verzekeringen
Je kunt ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden. Je kunt je spullen onder andere verzekeren tegen inbraak, brand, waterschade en vandalisme.
Denk ook aan je ziektekostenverzekering. Tot en met je 18e val je waarschijnlijk onder de verzekering van je ouders en betaal je zelf nog geen premie.
Post
Vergeet niet om je nieuwe adres van je huurwoning door te geven bij belangrijke instanties. Je kunt dit eenvoudig zelf doorgeven of je kan kiezen voor een verhuisservice, waardoor je post automatisch mee verhuist. Denk ook aan je vrienden en familie en lidmaatschappen zoals je favoriete tijdschrift.
Televisie, internet en bellen
Doe ruim van tevoren je aanvraag, als je direct tv wil kijken in je nieuwe huurwoning. Denk alvast na over waar je tv gaat kijken en waar je de computer zet. In een leeg huis is het makkelijker om kabels te trekken, als dat nodig is. Als je al een abonnement hebt hiervoor kun je je spullen meestal meenemen naar je nieuwe adres.
Reactie plaatsen
Reacties