Het verhuren van een huis, appartement of studio. We zien het steeds vaker bij mensen met een tweede woning of bij mensen met een overbruggingsperiode tussen twee woningen. Voor verhuurders zijn het namelijk interessante tijden. Denk jij erover na om je eigen huis te verhuren? Dan zijn er regels waar je je aan moet houden. Want, mag je zomaar een huis verhuren? Hoe zit het met de hypotheek en eventuele vergunningen? Om onaangename verrassingen zoals boetes te voorkomen, praten we je in deze blog bij.
Kan je zomaar een huis verhuren?
Wanneer je als woningeigenaar voor langere tijd niet in je eigen woning bent, kan het lucratief zijn om de woning te verhuren. Maar mag je eigenlijk zomaar een huis verhuren? Het antwoord is nee, niet zomaar. In bepaalde situaties heb je een vergunning nodig om je huis te verhuren. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Daarnaast heb je, indien er nog een hypotheek staat op je huis, mogelijk toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Heb je een appartement? Dan kun je alle regels lezen in het regelement van de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Sinds 2022 hebben gemeenten de mogelijkheid om verhuur te reguleren. Je ziet vooral bij de grote steden dat hier gebruik van wordt gemaakt. Een woning kopen voor de verhuur is dan alleen toegestaan onder bepaalde condities. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente.
Als je wilt weten waarom je je woning wel of niet mag verhuren, kun je je dus inlezen op de gemeente website, in de hypotheekovereenkomst en eventueel in het VvE regelement.
Heb ik een vergunning van de gemeente nodig?
In 2024 is alleen een vergunning nodig voor de tijdelijke verhuur via de leegstandswet en via huisbewaring. Verhuren via de leegstandwet kan alleen bij een eigen koopwoning die aantoonbaar te koop staat. De leegstandwet is alleen van toepassing wanneer de verkoper de woning niet verkocht krijgt. Deze vorm van verhuren valt onder tussenhuur. Verhuren via huisbewaring is mogelijk als de verhuurder tijdelijk ergens anders verblijft en daarna weer naar de woning terugkeert.
Huis verhuren: regels hypotheek
Wil je een huis verhuren waarop een hypotheek rust, dan verwacht de bank dat je je houdt aan de regels van de hypotheekovereenkomst. Banken en andere geldverstrekkers gaan niet zomaar akkoord met de verhuur van een woning als je hiervoor een verzoek indient. Er kleven namelijk risico’s aan, zoals vermindering van de woningwaarde en het risico dat jij de hypotheek niet betaald en de bank de huurder niet uit de woning krijgt bij gedwongen verkoop.
Vereniging van Eigenaren
In principe mag je als eigenaar van een appartement waarbij sprake is van een Vereniging van Eigenaren je woning verhuren. Toch is het raadzaam om het regelement van de VvE te controleren op eventuele beperkingen, zoals bijvoorbeeld een short stay of vakantieverblijf verhuurverbod.
Toestemming om je huis te verhuren? Denk ook aan deze regels
Heb je van alle betrokken partijen toestemming gekregen om je huis te verhuren? Houd ook daarna de wet- en regelgeving in de gaten. De belastingdienst hanteert bijvoorbeeld bepaalde regels voor de verhuur van je woning en er zijn regels omtrent de huurprijs waar je je aan dient te houden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
Tweede huis verhuren
Wil je een tweede huis kopen om te verhuren? Dat mag, maar er zijn wel (fiscale) regels aan verbonden. Zo is de hypotheekrente voor een tweede huis niet aftrekbaar en heb je, als je het wilt financieren, een speciale verhuurhypotheek nodig.
Deel van huis verhuren
Naast het verhuren van een volledige woning, kun je natuurlijk ook een deel van je huis verhuren. Hierbij dien je je aan dezelfde regels te houden. De inkomsten die je genereert uit de verhuur geef je door aan de belastingdienst in box 3. Zijn de inkomsten – inclusief servicekosten – lager dan 5711 euro, dan val je onder de kamerverhuur vrijstelling en hoef je geen belasting te betalen over deze inkomsten.
Huis verhuren aan expats
Je huis verhuren aan expats kan zeer interessant zijn. Expats zijn vaak hoogopgeleide buitenlanders die veel te besteden hebben. De financiële afwikkeling verloopt dan ook doorgaans zonder problemen. Er is minder risico dat een expat huurder tot in lengte van dagen blijft huren, omdat ze bij het einde van het dienstverband vaak weer vertrekken. Houd er rekening mee dat expats dezelfde rechten en plichten hebben als Nederlandse huurders en je dus ook niet zonder regels je woning kunt verhuren.
Huurprijs bepalen
Wanneer je je huis wilt verhuren, mag je niet zomaar een huurprijs bepalen. Via het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) stel je vast hoeveel punten je huis waard is. Valt het in de vrije sector dan ben je vrij een huurprijs te bepalen. Bij de kleine woningen en bij een laag aantal punten is de huurprijs gereguleerd.
Huurcontract opstellen
Alle afspraken tussen huurder en verhuurder moeten worden vastgelegd in een huurcontract. Denk aan de huurprijs, de huurperiode, het onderhoud en gebruik door de huurder, een nette oplevering en een omschrijving van de woning.
Professioneel en zorgeloos je huis verhuren via integerhuren.nl
Vergunningen, regels van de hypotheekverstrekker, huurcontracten… We kunnen ons voorstellen dat er veel op je afkomt als je je huis wilt verhuren. Houd in gedachten dat er partijen zijn die je kunnen helpen. integerhuren heeft jarenlange ervaring in het verhuren van woonruimte. Met ons uitgebreide netwerk en onze actuele kennis van de wet- en regelgeving, kunnen we je helpen aan een vakkundige en zorgeloze verhuur. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Disclaimer. Er is veel gaande in de verhuurmarkt en regulering door de overheid en gemeenten. De info in dit artikel kan enkele maanden na publicatie achterhaald zijn. Raadpleeg voor de meest up to date info de site van de overheid en van de gemeente.
Reactie plaatsen
Reacties
Goede avond ik ben geïnteresseerd in deze woning kunt u graag contact opnemen met ons