Hoe maak ik mijn woonwensen checklist?

Zoeken naar een huis wordt een stuk makkelijker als je weet wat je woonwensen zijn. Maar hoe bepaal je jouw woonwensen?

Een huis huren is een stap die je niet zomaar zet. Daarom is het verstandig van tevoren een duidelijke lijst te maken met woonwensen. Zo heb je een beter beeld van de eisen die je stelt aan je nieuwe woning. Ook maakt een dergelijke checklist het vaak veel makkelijker om te zoeken naar de juiste woning, juist omdat je jouw specifieke wensen duidelijk op een rijtje hebt.

Welk huis past bij mij?  

Ben je aan het zoeken naar een huurwoning? Dan is een spannende fase aangebroken, want een huis vinden én huren is niet niks. Om je zoektocht makkelijker te maken wil je zo gericht mogelijk zoeken. Maar dat kan alleen als je vooraf je woonwensen duidelijk in kaart brengt. Hoe doe je dit? Wij leggen je uit hoe je een woonwensen checklist maakt.


Internet raadplegen

Genoeg vragen dus. Om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, is het handig om een goede checklist op te stellen. Houdt daarbij bijvoorbeeld rekening met de onderstaande punten:

 • Wat is je maximale huurprijs (inclusief en exclusief)?
 • Wat is de minimale oppervlakte die een woning moet hebben?
 • Hoeveel (slaap)kamers moet een woning hebben?
 • Wil je een tuin of een balkon?
 • Bevalt de buurt en de omgeving van een woning en denk je hier prettig te kunnen wonen?
 • Welke voorzieningen in de buurt zijn voor jou belangrijk?
 • Wat is de maximale afstand die je wil reizen tussen jou en je werk, familie en vrienden?
 • Is de woning met het openbaar vervoer goed te bereiken?
 • Is er parkeerplek voor de auto?
 • Kun je voldoen aan de financiële eisen die worden gesteld door de verhuurder?
 • Kun je de verhuizing naar de woning bekostigen?
 • Neem je huisdieren mee of wil je dat huisdieren zijn toegestaan?

Voorkeuren

Onderwerpen die handig zijn om na te gaan aan de hand van een checklist, zijn bijvoorbeeld budget wensen, voorkeuren met betrekking tot omgeving, type huis (soort bouw, bouwjaar), oppervlakte, perceel, balkon/terras en ligging. Wil je bijvoorbeeld wonen in een rustige en groene wijk of zoek je liever de drukte van de stad op? Wil je een appartement of zoek je een vrijstaande woning? Gaat je voorkeur uit naar nieuwbouw of juist naar een jaren dertig woning? Over hoeveel kamers moet de huurwoning beschikken en hoe groot moeten de kamers minimaal zijn?


Budget: wat kan en wíl je betalen?

Voor je je zoektocht begint wil je een duidelijk beeld hebben van je budget. Je wil natuurlijk voorkomen dat je woningen in je zoekresultaten krijgt die je helemaal niet kan betalen. Bij de berekening wordt er gekeken naar je inkomen, spaargeld, (studie) schuld en vaste lasten. Ieders situatie is natuurlijk anders. 

Bij het bepalen van je woonwensen is het belangrijk om te weten wat je kan betalen maar ook wat je wíl betalen. En dat antwoord vind je bij jezelf. Stel jezelf de vraag: hoeveel maandlasten vind ik acceptabel? Maar misschien is reizen wel heel belangrijk voor je of eten jij en je partner graag een hapje buiten de deur. Ga dus voor jezelf na wat je straks per maand maximaal kwijt wil zijn aan huur.  

De locatie: waar wil je een huis huren?  

Nu je je budget weet kan je beginnen met je zoekgebied te bepalen. Waar wil je straks wonen? Welke voorzieningen wil je graag in de buurt hebben? 

Veel woningzoekers kijken naar een locatie vanuit hun persoonlijke situatie. Zo wordt er vaak gekeken naar de reistijd naar werk en de afstand tot familie en vrienden. Ook persoonlijke voorkeuren worden meegenomen: is er een strand, bos of sportvereniging in de buurt?

Naast voorzieningen in de buurt, is het ook belangrijk om te checken in wat voor soort buurt je wil wonen. Ben je opzoek naar veel groen? Of vind je reuring in een drukke stad juist belangrijk? 

Woningtype: wat voor type woning zoek je?  

Op je woonwensen checklist heb je nu duidelijk staan wat je budget is en hoe je zoekgebied eruitziet. Dan is de volgende stap om na te gaan naar welke woningtypes je gaat kijken. In Nederland kan je vaak kiezen tussen rijtjeshuizen ook wel tussenwoningen genoemd, appartementen, hoekwoningen, twee onder één kap en vrijstaande woningen.

Om te checken welk woningtype aansluit bij je woonwensen is het slim om verder te kijken dan vandaag. Hoe ziet je gezinssituatie er over 3 jaar uit? Werk je veel thuis? Misschien verwacht je partner de komende jaren ook steeds meer thuis te gaan werken. Kunnen jullie beide ongestoord thuiswerken?

Het aantal slaapkamers, de woonindeling en het aantal verdiepingen spelen hierin een rol. Sommige woonkenmerken zijn makkelijk te bedenken: wil je persé een tuin? Dan vallen bovenwoningen af. Wil je de ruimte om een gezin te starten? Dan kom je al snel bij een gezinswoning terecht. 

Hoe prioriteer je je woonwensen?

Het is niet altijd mogelijk om al je wensen te vervullen. Dus moet je voorrang geven aan de wensen die het belangrijkst voor je zijn. Hoe check je dit?

Onze tip is om bij je zoektocht verder te kijken dan het aantal slaapkamers en de voorzieningen in de buurt. Stel jezelf eens vragen die gaan over je persoonlijkheid. Klinkt nogal zweverig, hé? Goed, hier zijn wat concrete voorbeelden om je op weg te helpen:

Ben ik een huismus of een buitenmens? Breng jij je zomeravonden graag buiten door? Ga je graag op een zonnige dag goed ingesmeerd in de zon liggen? Dan is de kans groot dat een tuin op het zuiden terugkomt op je woonwensenlijstje.

Hoe vind ik huizen die aansluiten bij mijn woonwensen?

Je weet nu hoe je je woonwensen bepaalt en checkt welke wensen voor jou het belangrijkst zijn. Benieuwd naar het woningaanbod dat hierop aansluit? Door gericht te zoeken zie je snel welke woningen een bezichtiging waard zijn.