Wonen in Amsterdam: Dé gids over wonen in de hoofdstad

Werken en wonen in Amsterdam, het is iets bijzonders. Jaarlijks komen er wel een miljoen toeristen op bezoek in de grootste stad van Nederland met haar prachtige grachten en wereldberoemde musea. Maar het is pas wanneer je er woont, dat je een stad echt leert kennen.

Geniet van een concertje in de Vondelbunker, waan je in de jungle in de Hortus Botanicus of ontdek veganistische smaken in het Noorderlicht café. Dit en nog veel meer geheime plekjes wachten op jou! Kom jij hier ook wonen?

Hoeveel kost wonen in Amsterdam? 

Je wil natuurlijk graag weten hoeveel een woning in Amsterdam je nu gaat kosten per maand.

Zoals je wellicht al vermoedde, is in Amsterdam wonen verre van goedkoop. Meer nog, het is zowat de duurste woonplaats van het land. Dat is ook niet zo gek natuurlijk als hoofdstad – zowat iedereen wil er immers wonen.

De kostprijs van een huurappartement hangt heel erg af van de buurt waarin je op zoek gaat. Sommige stadsdelen en buurten zijn ontzettend populair en dat zal je ook voelen in je portefeuille. In Oud-West en De Pijp betaal je rond de €30/m². Terwijl andere wijken nog in opkomst zijn; daar betaal je dan ook een stuk minder. Zo zijn de goedkoopste plekken om te wonen in Amsterdam op dit moment Ijburg en het Oostelijk Havengebied. Daar vind je woningen voor ongeveer €18/m².

In welke buurt wonen in Amsterdam?

Top! Je wil in Amsterdam gaan wonen! Maar Amsterdam is een grote stad; een wereldstad zelfs! Dus hoe kies je nu in welke buurt je wil gaan wonen?

Geen paniek, wij zochten het voor je uit! Hieronder vind je een korte beschrijving van de belangrijkste buurten in en rondom Amsterdam. Zo kom je snel te weten of een plek je op het lijf geschreven is of niet. Bovendien geven we je ook al een indicatie van de huurprijzen, want budget is waarschijnlijk een doorslaggevende factor bij de beslissing in welke Amsterdamse buurt je wil gaan wonen. Uiteraard kan ook de locatie van je werk in Amsterdam, mee bepalen waar je wil wonen.

1. Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam is het bekendste en meest toeristische deel van de stad. Je zou verwachten dat dit dan ook de duurste plek van Amsterdam zou zijn om te wonen, maar niets is minder waar.

Centraal Amsterdam barst van de bezienswaardigheden en activiteiten – vervelen zal je je hier zeker niet! Ontdek interessante musea, geniet van fietstochten langs de grachtengordel, kuier door de 9-straatjes, stap binnen in authentieke bruine kroegen in de Jordaan en geniet van de zonsondergang vanop de Amstel.

De gemiddelde huurprijs is de laatste jaren gedaald van €27 naar €23 per vierkante meter, dus dit is een uitstekend moment als je op zoek bent naar een appartement in Centrum Amsterdam. Voor een studio betaal je nu ongeveer €1145 per maand en €1580 voor een tweeslaapkamerappartement.

2. Amsterdam Noord

Wonen in Amsterdam Noord is dé trend van het moment. Deze wijk aan de andere kant van het Ij doet het zelfs zo goed dat er in de komende jaren duizenden nieuwbouwwoningen bij komen. Het industriële verleden van de buurt is vooral erg zichtbaar in de NDSM-werf, de voormalige scheepswerf die omgevormd werd tot een trendy en creatieve urban plek die met momenten doet denken aan Oost-Berlijn. Maar ook tal van andere wijkjes in het stadsdeel, zoals de Vogelbuurt en de Van Der Pekstraat, zijn in volle ontwikkeling.

Met de aanleg van metrolijn 52, de zogenaamde Noord-Zuidlijn, in 2018, ben je binnen een paar minuten in het centrum van de stad – wat de populariteit van Amsterdam Noord alleen maar ten goede komt.

Een hippe buurt betekent meestal ook een hoger budget, maar dat valt hier erg goed mee. Met een gemiddelde prijs van €20/m² kom je met een studio net boven de €1000 per maand uit. Een gemiddeld tweeslaapkamerappartement gaat dan eerder in de richting van €1300-1400 per maand.

Denk je nu, “Ja, te gek, in Amsterdam Noord wonen, dat is helemaal mijn ding!”, zoek dan snel je nieuwe appartement in Amsterdam Noord.

3. Amsterdam West/ Amsterdam Oud-West

De voormalige arbeiderswijk Oud-West is tegenwoordig een hippe buurt, waar volgens de gemeente Amsterdam de ‘gelukkigste Amsterdammers’ wonen. Een goede reden om hierheen te verhuizen, toch?

Doordat Amsterdam Oud-West rechtstreeks aan het centrum grenst, is deze buurt ideaal voor mensen die dagelijks daarheen moeten pendelen. Maar er zijn tal van andere redenen om voor Oud-West te kiezen. Zo ligt het tussen het Westerpark, het Vondelpark en het Rembrandtpark, dus het zal je nooit aan een groen plekje ontbreken. Daarnaast vind je hier ook tal van hippe restaurantjes en leuke cafeetjes of geniet je van een avondje uit in de Foodhallen.

De prijzen om te wonen in Amsterdam Oud West liggen aan de hoge kant, met om en bij de €30/m². Zo zal een studio je ongeveer €1250 per maand kosten en een tweeslaapkamerappartement €1600 per maand.

Wil je gaan wonen in Oud-West Amsterdam, vind dan hier je nieuwe huurappartement in Amsterdam Oud-West.

Amsterdam Nieuw-West

Amsterdam Nieuw-West bestaat officieel pas sinds 2010 en is een samenvoeging van de vroegere wijken Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart, Osdorp en Westpoort. Het werd ontwikkeld om voor een goedkoper en breder huizenaanbod te zorgen in het groeiende Amsterdam. Het is één van de goedkoopste buurten om te wonen, dus als je een beperkt budget hebt, is dit stadsdeel een uitstekende keuze!

Enkele jaren geleden had de buurt geen al te beste naam, maar tegenwoordig is het er heerlijk vertoeven. Het zijn vooral starters die ervoor kiezen naar dit stadsdeel met veel ruimte voor groen te verhuizen.

Je vindt er alles wat je nodig hebt: parken voor de nodige rust en winkelcentra die zorgen dat je nooit ver uit de buurt moet om je inkopen te doen. En foodies kunnen hun hart ophalen in Westmarket, een hippe markthal vol smaken en stijlen.

De prijzen om te wonen in Amsterdam Nieuw-West liggen rond de €20/m². Een studio kost je ongeveer € 1060 per maand, terwijl je voor een tweeslaapkamerappartement zo’n €1350 per maand kwijt bent.

Ben je op zoek naar een leuk appartement in Amsterdam Nieuw-West?

Amsterdam Bos en Lommer

Amsterdam Bos en Lommer – kortweg BOLO – is een multiculturele buurt die is ontstaan in de jaren ’30. Deze bruisende wijk is een gewilde plek om te wonen. Een overvloed aan hippe koffiebars mixen heerlijk met Marokkaanse restaurantjes en Turkse bakkers.

Enkel rondom het Bos en Lommerplein vind je hoogbouw, elders in de wijk is er enkel laag en middelhoge bouw van maximum vier verdiepingen te vinden. Dit geeft een gezellige sfeer aan deze authentieke buurt.

Het Erasmuspark, dat je terugvindt aan de rand van BOLO, is een heerlijke groene long in de stad en ook de enige plek waar je nog legaal mag barbecueën in Amsterdam. Een prima idee voor een zonnige zomerdag!

Je betaalt in Amsterdam BOLO ongeveer €27/m². Dit komt voor een studio neer op ongeveer €1115 per maand en voor een tweeslaapkamerappartement op €1480.

Amsterdam De Baarsjes

De Baarsjes is één van de hipste buurten van Amsterdam op dit moment. De meeste inwoners zijn twintigers en dertigers die houden van de trendy barretjes, restaurantjes en de Marktkantine, één van de grootste evenementenlocaties van Amsterdam.

De Baarsjeswijk heeft een heel eigen karakter. De authentieke lage huisjes kan je er nog steeds terugvinden, maar het afgelopen decennium werd er ontzettend veel geïnvesteerd in renovatie- en nieuwbouwprojecten.

De wijk ligt centraal tussen het Erasmuspark, het Vondelpark en het Rembrandtpark, dus aan natuur heb je alvast geen gebrek! Ook de bekende hotspots het Mercatorplein, de Hoofdweg en de Postjesweg liggen in deze wijk.

Het openbare vervoer is goed ontwikkeld in De Baarsjes en via de Hoofdweg ben je zo op de Ring en uit de stad.

De gemiddelde huurprijs in Amsterdam De Baarsjes is €27 per vierkante meter. Voor een studio betaal je ongeveer €1250 per maand en voor een tweeslaapkamerappartement ongeveer €1525.

Amsterdam Houthavens

De hippe buurt Houthavens is gelegen in het voormalige havengebied. Het is een buurt in opkomst, die zelfs door de Amsterdammers zelf nog niet helemaal ontdekt is.

Van oorsprong werd deze haven gebruikt voor het vervoer en de opslag van – hoe kan het ook anders – hout en evolueerde nadien naar een industrieel gebied.  Het project ‘De Nieuwe Houthaven’ brengt daar verandering in! Je vindt hier nu prachtige industriële kantoren en tal van luxueuze appartementen op groene wooneilanden.

Houthavens wordt een duurzame en klimaatneutrale wijk waar weinig ruimte is voor de auto – op sommige eilanden zal zelfs een autoverbod gelden. Het openbaar vervoer (Amsterdam Centraal ligt op slechts een paar minuten!) is dan ook the way to go in deze wijk.

De huurprijzen voor een appartement in Amsterdam Houthavens liggen rond de €27/m². Een studio kost je zo ongeveer €1260 per maand en een tweeslaapkamerappartement €1600.

Wil je graag duurzaam wonen in Amsterdam Houthavens, dan ben je bij Stekkies aan het juiste adres. Vind hier je nieuwe huurappartement in Houthavens.

4. Amsterdam Zuid

Amsterdam De Pijp

Ben je op zoek naar een levendige, bruisende en creatieve buurt? Dan is wonen in De Pijp Amsterdam zeker iets voor jou!

De flair die hier hangt heeft altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op artistieke Amsterdammers, maar ook studenten en jonge gezinnen kunnen haar lokroep niet weerstaan. Van rustige parken en levendige, authentieke markten tot hippe barretjes en wereldrestaurants; er is voor elk wat wils!

Met de Metrolijn 52, de zogenaamde Noord-Zuidlijn, ben je binnen tien minuten in de uiterste delen van de hoofdstad – van centraal gelegen gesproken. 

Ook in De Pijp liggen de prijzen om en bij de €30/m². Een studio kost je ongeveer €1360 per maand, terwijl een tweeslaapkamerappartement al snel richting de €1700 per maand gaat.

Een woning vinden in deze ontzettend populaire buurt lijkt misschien moeilijk, maar integerhuren helpt je bliksemsnel aan een appartement in Amsterdam De Pijp!

 

Amsterdam Hoofddorppleinbuurt

Met de komst van een pak nieuwe huurwoningen is deze wijk zijn arbeidersbuurtstatus ontgroeid en op enkele jaren tijd ontzettend populair geworden. En het is niet moeilijk om te weten waarom!

Een grote hoeveelheid groene plekjes, trendy koffiebarretjes en een uitstekende verbinding met het centrum maken wonen in Amsterdam Hoofddorppleinbuurt geliefd bij zowel studenten als gezinnen.

De buurt geniet van een uitstekende ligging met enerzijds de Ring die om de hoek ligt – wat het handig maakt voor mensen die binnen en buiten de stad werken – en anderzijds het uitgebreide tram- en metronetwerk.

Bij een populaire buurt horen helaas hogere prijzen en dat is in de Hoofddorppleinbuurt niet anders. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is €27 à €28. Op die manier kost een studio je ongeveer €1230 per maand en een tweeslaapkamerappartement €1600.

Amsterdam Oud-Zuid

Wil je gaan wonen in Amsterdam Oud Zuid? Nou, dat begrijpen we helemaal! De brede straten met statige huizen doen je begrijpen waarom Oud-Zuid één van de chicste buurten van de stad genoemd wordt. Ook kan je er tal van bezienswaardigheden terugvinden zoals het Concertgebouw, het Vondelpark, het Van Goghmuseum en de P.C. Hooftstraat.

Ondanks de vele culturele hoogtepunten, gaat het er best gemoedelijk aan toe en voel je je ver verwijderd van de dagelijkse portie toeristen die de hoofdstad te slikken krijgt.

En een avondje uit? Reserveer dan alvast een plaatsje in één van de meest exclusieve restaurants in de stad.

Het zal je niet verbazen dat wonen in Oud Zuid Amsterdam met een prijskaartje komt. De gemiddelde huurprijs is €26/m². Voor een studio betaal je ongeveer €1170 per maand en voor een tweeslaapkamerappartement zo’n €1700.

Ben je klaar om de appartementen in Amsterdam Oud Zuid te ontdekken? Schrijf je snel in op integerhuren en vind je nieuwe woning!

 Amsterdam Rivierenbuurt

De Rivierenbuurt is een grotere buurt in het zuiden van Amsterdam die direct aan de Amstel ligt en die een combinatie biedt van een rustige woonwijk en het leven in een wereldstad.

De wijk werd gebouwd in de jaren ’20 en ’30 voor de middenklasse. Je vindt er brede lanen en veel architectuur in de stijl van de Amsterdamse School. De combinatie van het vele water en de nabijheid van het Beatrixpark, maken de Rivierenbuurt een gezellige buurt om te wonen in Amsterdam.

De Noord-Zuidlijn stimuleert het gebruik van openbaar vervoer, maar ook de Ring is dichtbij.

Wonen in de Rivierenbuurt kost gemiddeld €26 per vierkante meter. Een studio kost je al snel €1220 per maand en een tweeslaapkamerappartement €1615 per maand.

Amsterdam Zuidas

Hoewel de Zuidas in Amsterdam oorspronkelijk een werkplek was – het is immers het zakelijke hart van de stad – is het al lang niet meer vreemd om in deze buurt ook te willen wonen.

De hoge woontorens geven de stadsbuurt een internationaal karakter. Ook voor je dagelijkse voorzieningen kan je hier terecht. Supermarkten, restaurants en hotels vinden hun weg naar de Zuidas Amsterdam.

Qua bereikbaarheid kan je het in Zuidas niet beter treffen. Je rijdt meteen de snelweg op (de A10 wordt hier trouwens ondergronds!), op tien minuten ben je op Schiphol en met de tram sta je binnen de kortste keren in elke uithoek van de stad.

Wil je in de Zuidas, Amsterdam wonen? Schrijf je dan in bij integerhuren en vind snel je nieuwe appartement.

Amsterdam Buitenveldert

Buitenveldert is een wijk die altijd al een populair plek om te wonen was. Door de grote diversiteit aan woningen, trekt het allerlei soorten Amsterdammers aan; van mensen met een beperkter tot mensen met een ruim budget.

Doordat het gelegen is aan de rand van de Zuidas is het geliefd bij gezinnen en expats, terwijl het ook een favoriete studentenbuurt is door de nabijheid van de Vrije Universiteit. In het centrum vind je één van de grootste winkelcentra van Amsterdam, maar ook het Amsterdamse Bos ligt vlakbij – van een ideale ligging gesproken!

Via de Noord-Zuidlijn is het gemakkelijk in- en uitreizen naar het centrum, maar ook de snelwegen liggen vlakbij.

De prijzen in Amsterdam Buitenveldert liggen om en bij de €23 per vierkante meter. Een studio kost je ongeveer €1160 per maand en een tweeslaapkamerappartement zo’n €1570.

5. Amsterdam Oost

Amsterdam Oost is een geliefde buurt onder Amsterdammers en omvat o.a. de nieuwe wijken Ijburg, de Zeeburg-eilanden, Watergraafsmeer en Amsteldorp.

Je vindt er drukke winkelstraten, vele parken en tal van culturele hoogtepunten. De laatste jaren zijn er heel wat barretjes en restaurantjes bijgekomen die voor een heerlijke mix zorgen met de traditionele oosterse restaurants die er al waren. De op twee na populairste markt van Amsterdam, De Dappermarkt, trekt bovendien elke zondag heel wat bezoekers.

Ondanks de stijgende huurprijzen is het mogelijk om hier nog relatief goedkope appartementen te vinden. Die diversiteit in woningprijzen zorgt ervoor dat Amsterdam Oost een geliefde plek is om te wonen.

De gemiddelde huurprijs in Amsterdam Oost is €27 per vierkante meter. Voor een studio betaal je ongeveer €1200 per maand en voor een tweeslaapkamerappartement zo’n €1560.

Amsterdam Watergraafsmeer

Watergraafsmeer was de plek waar, al vroeg in de geschiedenis, rijke Amsterdammers landhuizen bouwden – Frankendael is daar het meest bekende voorbeeld van – maar helaas vinden we daar tegenwoordig nog maar weinig van terug. Het is daarnaast ook de geboorteplaats van de legendarische voetballer Johan Cruijff.

Vanaf de jaren ’20 ontstond er een levendige volkswijk in Watergraafsmeer en zo kan je de buurt nog steeds omschrijven. Nog steeds vind je hier meer betaalbare woningen dan in andere buurten. Bovendien is het ook een heel groene buurt met veel stadstuintjes.

De verscheidenheid aan woningen maakt dit een populaire buurt. Er is voor elk wat wils!

De gemiddelde huurprijs fluctueert een beetje in Watergraafsmeer van €19 tot €24 in het afgelopen jaar. Wanneer je in deze buurt kiest voor een grotere oppervlakte krijg je meer waar voor je geld – ideaal als je wil gaan cohousen. Voor een studio betaal je ongeveer €1450 en voor een tweeslaapkamerappartement zo’n €1480.

Amsterdam Oostelijk Havengebied

Het Oostelijk Havengebied lijkt een recente buurt door de vele nieuwbouw, maar heeft een rijke geschiedenis. Zo werd het voormalige Marineterrein omgetoverd tot een hippe buurt met barretjes, lokale brouwerijen en het nieuwe Muziekgebouw aan ’t Ij waar je van klassieke concerten kan genieten.

De buurt heeft wel wat weg van de Londense East Docklands en heeft daardoor een internationaler gevoel dan de rest van Amsterdam. Je vindt er bijna uitsluitend hoogbouw die gericht is op mensen met een hoger budget.

Qua locatie heeft het Oostelijk Havengebied een stapje voor op vele andere buurten want het ligt vlak naast het Centraal Station (hallo, openbaar vervoer!) en pal aan het water! Ook de invalswegen liggen vlakbij, al kan parkeren wel wat problemen opleveren.

De prijzen per vierkante meter liggen in het Oostelijk Havengebied relatief laag met €18/m². Daarbij moet wel gezegd dat het voordeliger is als je een groter appartement zoekt in deze buurt. Voor een studio betaal je ongeveer €1300 per maand, terwijl een tweeslaapkamerappartement je slechts €1400 kost.

Amsterdam Zeeburg

In de oostelijke rand van de stad vind je Zeeburg, een buurt die zowel in oppervlakte als in populatie groeit als kool. Het ene na het andere nieuwbouwcomplex verrijst hier. Ook de populaire wijk Ijburg maakt deel uit van deze buurt.

Met de ligging aan het water en het historische centrum vlakbij, zal het niet verrassend zijn dat Amsterdam Zeeburg een fijne buurt is om te wonen.

Dat Zeeburg nog een buurt in opkomst is, zie je aan de huurprijzen. Met een gemiddelde van €22/m² is dit één van de meest betaalbare plekken om een appartement te huren in Amsterdam. Je vindt er zelfs een studio voor nog geen €900! Een tweeslaapkamerappartement kost je ongeveer €1350 per maand.

Amsterdam Ijburg

Toegegeven, Ijburg ligt iets verder van het stadscentrum, maar je krijgt er een heleboel leuks voor terug! Dit jongste stadsdeel in het Oosten van Amsterdam is één van de zes eilanden die manueel gecreëerd werden met het oog op het groeiende aantal inwoners in de hoofdstad. Pas in 2002 trok de eerste inwoner er in, maar intussen wonen er meer dan 21 000 Amsterdammers.

De luxueuze – vaak drijvende! - woningen die je hier terugvindt, zijn prachtig gelegen, zo vlak aan het water. Bovendien kan je vlakbij op Centrumeiland het stadsstrand Blijburg vinden, het grootste van de stad. De wijk is bovendien gevuld met allerlei watersport- en beach clubs. Ook het Theo Van Gogh-park en het Diemerpark zijn heerlijke plekken om te vertoeven.

Door de wat meer afgelegen ligging zijn de prijzen hier wat schappelijker dan in veel andere buurten. De gemiddelde huurprijs per m² is €17. Voor een studio betaal je ongeveer € 1030 per maand, terwijl een tweeslaapkamerappartement je ongeveer €1250 kost.

Zie je vlakbij Het Ij, Amsterdam wonen wel zitten, vind hier je dan nieuwe huurappartement in Amsterdam Ijburg.

6. Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost is het enige deel van de stad dat niet rechtstreeks met de andere delen verbonden is en dus niet ‘vast’ hangt aan de hoofdstad. Toch wil dat niet zeggen dat je ver weg van alles bent, integendeel: met de fiets of het openbaar vervoer ben je in een mum van tijd in het centrum, een andere buurt of nabijgelegen steden.

Wat Zuidoost zo aantrekkelijk maakt is het multiculturele karakter. Hou je wel van die smeltkroes van invloeden, dan is deze buurt iets voor jou. Ook het vele groen maakt dit een populaire buurt. De verschillende parken en de Gaasperplas (ook wel ‘het strandje’ genoemd) zijn heerlijke plekken om je kinderen te laten spelen. Deze buurt is dan ook erg in trek bij gezinnen, maar ook alleenstaanden en ouderen zijn fan!

In Amsterdam Zuidoost liggen de huurprijzen om en bij de €20/m². Voor een studio betaal je om en bij de €1100 per maand, terwijl je voor een tweeslaapkamerappartement al snel €1300 per maand neertelt.

Wil je gaan wonen in Amsterdam Zuidoost, dan ben je bij integerhuren aan het juiste adres. Vind hier je nieuwe huurappartement in Amsterdam Zuidoost.

7. Amsterdam Westpoort

Amsterdam Westpoort is het grootste bedrijventerrein van het land en vormt de vierde grootste haven van West-Europa. Het is een industrieel gebied dat grenst aan de hippe buurt Houthavens en het is vooral op die grens dat er tegenwoordig nieuwbouwprojecten verschijnen.

De wijk ligt aan de oever van het Noordzeekanaal, waardoor veel woningen hier een prachtig uitzicht op het water hebben.

In het westen van het stadsdeel vind je het dorp Ruigoord, een creatieve plek waar veel kunstenaars en artiesten leven. In het oosten ligt dan weer Theater Amsterdam, waar je van cabaret en concerten kan genieten op een schitterende locatie aan het water. En in het zuiden vind je tenslotte nog een andere hippe evenementenplek: The Box.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is €23. Wonen in een studio in Amsterdam Westpoort doe je voor ongeveer €1015, terwijl een tweeslaapkamerappartement je al gauw zo’n €1500 kost. 

Hoe kom je aan een woning in Amsterdam?

Een woning vinden in Amsterdam is niet zo gemakkelijk; er zijn dan ook verschillende manieren om het aan te pakken. Je kan kiezen voor een sociale huurwoning, voor gereguleerd middelduur wonen, je kan een woning huren in de vrije sector of je kan ervoor kiezen om een woning te kopen.

Huisvestingsvergunning

Een huisvestingsvergunning is een persoonlijk document dat je nodig hebt wanneer je een sociale woning wil huren. Je hebt het nodig voor elke woning die minder kost dan €763,47 per maand of €1068,83 wanneer je een gereguleerde middeldure woning wil huren. Er gelden inkomenscriteria voor beide types woningen.

Indien je huurt via een woningcoöperatie, dan hoef je de huisvestingsvergunning niet zelf te regelen, zij doen dat voor je. En als je een kamer of studentwoning gaat huren, dan heb je geen huisvestingsvergunning nodig.

Een sociale huurwoning via een woningcoöperatie

Verdien je (als alleenstaande of als gezin) minder dan €45 014 per jaar, dan kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning. Hiervoor moet je je inschrijven bij Woningnet – zij verdelen de woningen in Amsterdam (en in de rest van het land). Dit kost éénmalig €50 en nadien betaal je jaarlijks een verlengingskost van €8. [dd. 12/03/2022]

Ben je tussen 18 en 27 jaar, dan kan je gebruik maken van het jongerencontract. Dit is een contract van vijf jaar specifiek bedoeld voor werkende of deeltijds studerende jongeren zonder gezin. De woningen worden verloot of gaan naar de persoon die al het langst ingeschreven staat. Met een jongerencontract kan je ook ingeschreven blijven op Woningnet, zodat je meteen kan doorstromen naar een nieuwe sociale huurwoning wanneer je jongerencontract afgelopen is.

Een sociale huurwoning bij een particulier

Je kan ook een woning huren bij een particulier. Zij moeten volgens de wet via een puntensysteem berekenen aan welk maximumbedrag ze de woning mogen verhuren. Wanneer dit bedrag lager is dan €763,47, dan wordt de woning automatisch een sociale huurwoning.

Je hebt een huisvestingsvergunning nodig voor je er mag intrekken, dit betekent dat je jaarlijks gezinsinkomen maximaal €45 014 mag zijn.

Gereguleerde middeldure huurwoning

Ook een gereguleerde middeldure huurwoning wordt verhuurd door particulieren. Dit type woning heeft een kale huur (dit betekent: het bedrag dat je effectief moet betalen) van €1068,83 per maand. De verhuurder beslist ofwel zelf om het bedrag lager te leggen dan dat maximum OF hij moet dat doen omwille van erfpachtvoorwaarden, private overeenkomsten of een bestemmingsplan.

Je hebt voor een gereguleerde middeldure huurwoning een huisvestingsvergunning nodig die je krijgt wanneer je gezinsinkomen maximum €64 407 per jaar is.

Huurwoning in de vrije sector

In de vrije sector verhuurt een particulier een woning. Op basis van het puntenaantal wordt bepaald of de woning als sociale woning verhuurd moet worden of niet. Is dit niet het geval dan is de huurprijs geliberaliseerd; met andere woorden, de verhuurder mag zelf beslissen voor welk bedrag hij het pand verhuurt.

Koopwoning

Wanneer je over voldoende fondsen beschikt, kan je er ook voor kiezen om een woning te kopen. Deze vind je via makelaars of woningbemiddelingsbureaus. Of je kan op zoek gaan binnen één van de vele nieuwbouwprojecten in de stad.

De gemiddelde verkoopprijs voor appartementen is €626 919 en voor huizen €1 076 707.

Is woningdelen het antwoord op de dure huurprijzen?

Hoe mooi een sociale huurwoning in theorie ook is, in de praktijk moet je vaak jarenlang wachten op een appartement. Of misschien verdien je wel net te veel om ervoor in aanmerking te komen? Maar dat betekent niet dat je zomaar €1300 op tafel kan leggen om een appartement te huren.

Woningdelen kan dan een oplossing zijn.

Woningdelen of cohousen betekent dat de gemeenschappelijke ruimtes van de woning gedeeld worden en dat elke bewoner zijn of haar eigen slaapkamer heeft. Er is ook geen sprake van onderverhuur (de zogenaamde hospitaverhuur).

Het afgelopen decennium werd cohousen steeds populairder en was het een antwoord op de zeer hoge huurprijzen in Amsterdam. In 2020 werd de regelgeving echter veranderd, waardoor woningdelen niet meer zo voor de hand liggend is.

Woningdelen met twee personen

Goed nieuws, cohousen met twee personen, ook al behoren jullie niet tot hetzelfde huishouden, mag altijd!

Heb je een goede vriend(in) waarmee je samenhokken wel ziet zitten, ga dan samen met integerhuren op zoek naar jullie nieuwe woning!

Woningdelen met drie of meer personen

Om een woning te kunnen delen met meer dan twee personen, heeft de verhuurder een speciale omzettingsvergunning nodig (die de woning omzet van zelfstandig naar onzelfstandig).

Om die vergunning te krijgen, moet er voldaan worden aan een aantal eisen:

  • Er moet een gemeenschappelijke verblijfsruimte zijn van minimum 11m² en minimum 3 meter breed
  • Er moet voldaan worden aan bepaalde eisen m.b.t. geluidsisolatie
  • Elke bewoner moet zijn eigen huurcontract krijgen
  • Wanneer er meer dan vier kamers verhuurd worden, dan gelden er aanvullende voorwaarden zoals o.a. een melding van de brandveiligheid
  • De gemeente Amsterdam heeft per pand en per wijk bepaald hoeveel kamers er verhuurd mogen worden

In de praktijk kan het dus best wel eens knap lastig worden om met drie of meer vrienden een appartement te delen in Amsterdam. Verhuurders zullen niet staan springen om al dit extra werk uit te voeren, wanneer ze even gemakkelijk de woning aan één huishouden kunnen verhuren. 

Hoe vind je een woning in Amsterdam als student?

Studeren in Amsterdam is de droom van menig student. De gezellige drukte van deze wereldstad is een leuke aanvulling op die interessante studies die je zal gaan volgen. Maar je bent natuurlijk niet de enige student die wil wonen in Amsterdam. Heel wat Nederlandse en buitenlandse studenten doen het je na. Dus hoe vind je nu een kamer in Amsterdam?

Allereerst moet je weten dat er verschillende opties zijn.

  • Een anti-kraakwoning (via De Zwerfkei, Ad Hoc of Camelot)
  • Een onzelfstandige woning, in een studentenhuis of bij een hospita

Een studentenwoning:

Om een kamer of studentenwoning te kunnen huren, moet je je inschrijven op dekamerkampioen.nl. Op dat platform vind je zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen terug. Ook hier is het belangrijk om je zo vroeg mogelijk in te schrijven, omdat het systeem werkt met een wachttijd. De persoon die het langst is ingeschreven, krijgt als eerste de mogelijkheid om de woning te bezichtigen. Daarnaast zijn er ook andere voorrangsregels, bijvoorbeeld voor eerstejaarsstudenten die ver weg wonen.

Een studentenwoning werkt met een campuscontract, wat betekent dat je ten laatste 6 maanden na het afronden van je studie, de woning moet verlaten. Wil je na je studies in Amsterdam blijven wonen? Schrijf je dan zo vroeg mogelijk in op Woningnet, op die manier begint de wachttijd voor een reguliere sociale huurwoning al te lopen.

Als je ingeschreven staat bij Studentenwoningweg, heb je geen recht op een jongerenwoning van Woningnet.

Inwonen bij een hospita:

Wanneer een hoofdbewoner een deel van de woning verhuurt aan iemand anders, dan spreken we van inwoning of hospitaverhuur. Een voorwaarde hiervoor is dat de hoofdbewoner minstens 50% van de woning exclusief bewoont en hij/zij moet er al minstens twee jaar wonen.

Jij als student-inwoner beschikt gemiddeld over zo’n 12m² privéruimte binnen de verhuurde woonruimte.

Ten slotte nog dit: zorg er altijd voor dat je een huurcontract krijgt!

Hoe vind je een woning in Amsterdam als expat?

Wil je in Amsterdam komen werken als expat? Dat klinkt als een geweldig avontuur! Maar waar moet je nu allemaal rekening mee houden?

De keuze van de buurt

In welke buurt je gaat wonen hangt natuurlijk in de eerste plaats af van je budget (of het budget van het bedrijf waarvoor je werkt). In het eerste deel van dit artikel vind je een overzicht van de wijken in Amsterdam en waarom je voor een bepaalde buurt zou moeten kiezen.

Natuurlijk zal er ook veel afhangen van je werklocatie, of je al dan niet kinderen hebt (en of zij naar een internationale school moeten) en je algemene interesses (wil je graag een leuke sfeer en uitgaansgelegenheid of heb je meer nood aan rust en groen om je heen?)

Werk

Wanneer je door een bedrijf wordt uitgezonden naar Amsterdam, dan is dit stukje nogal voor de hand liggend. Heb je nog geen werk, neem dan eens een kijkje op een werkbemiddelingsplatform voor expats. Die vind je bijvoorbeeld hier of hier.

Vrije tijd

In Amsterdam kan je zowat elke vrijetijdsbesteding vinden die je kan bedenken. Je ontdekt er vast en zeker een nieuwe hobby!

Ben je eerder op zoek naar nieuwe vrienden, dan is een expatclub misschien een goed idee. Al is Facebook ook een prima plek om eerste contacten te leggen met andere expats in Amsterdam.

Vervoer

Nederlanders rijden graag en veel met de fiets. Schaf er eentje aan op het moment dat je in de stad aankomt en je voelt je er binnen de kortste keren thuis. Ook het openbaar vervoer is goed geregeld in Amsterdam. Met de bus, tram of metro doorkruis je de stad en met de trein ben je zo in elke grote bestemming van Nederland (of in de buurlanden).

Alternatief wonen Amsterdam

Cohousing in een appartement of huis is populair in Amsterdam – vooral bij twintigers en dertigers die nog geen gezin hebben. Door de leefruimtes te delen in combinatie met een eigen slaapkamer, is het mogelijk om de kosten te drukken en wordt een appartement huren in Amsterdam in de vrije sector plots wel betaalbaar. Stekkies kan jou en je vriendengroep aan een appartement helpen dat geschikt is om samen te bewonen.

Vormen van alternatief wonen

Toch zijn er ook mensen die willen cohousen of op een andere manier samenleven vanuit een bepaalde overtuiging. Zo heb je bijvoorbeeld Centraal Wonen in Amsterdam waarbij elke gezinsunit vertrekt in een zelfstandige woning (met keuken en badkamer) woont, met daarnaast bepaalde ruimtes die gedeeld worden (vaak is er een paviljoen, een wasruimte e.d.).

Daarnaast heb je in Amsterdam ook een aantal leefgemeenschappen, woon-werk projecten en eco-wijken. Meer informatie vind je bij Servicepunt Anders Wonen, Anders Leven.

Wonen in hofjes, Amsterdam

Een hofje is een verzameling van kleine woningen die gebouwd zijn onder één kap en die rond een gemeenschappelijke binnentuin liggen. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor alleenstaande vrouwen die er gratis mochten wonen en waar ze grondstoffen en ziekenzorg kregen.

Tegenwoordig zijn alle 34 overgebleven Amsterdamse hofjes gerenoveerd en worden ze beschouwd als bijzonder historisch erfgoed. Een deel wordt beheerd door particulieren, een deel door een kerk en een deel door woningcoöperaties.

Het is mogelijk om te wonen in een hofje in Amsterdam. Veel hofjes worden verhuurd als sociale woning, terwijl andere studentenkamers zijn of als huurwoning bedoeld zijn voor een specifieke publiek (bvb voor 55+). Zou je graag in hofjes in Amsterdam wonen, dan volg je best de verschillende hofjes op sociale media. Daarop wordt een berichtje gepost wanneer er een plekje vrijkomt, waarna je je kandidatuur kan insturen.

Een woning in Amsterdam gevonden! Wat nu?

Wanneer je een woning gevonden hebt, is het belangrijk om je verhuis door te geven aan de gemeente, anders maak je kans op een boete.

Wanneer je verhuist binnen Amsterdam of vanuit een andere gemeente naar de hoofdstad, dan kan je je inschrijving online of schriftelijk regelen. Dit kan vanaf 4 weken op voorhand tot 5 dagen na de verhuis.

Wanneer je tijdelijk in Amsterdam komt wonen vanuit het buitenland en je minder dan 4 maanden blijft, dan mag je je inschrijven bij de gemeente via een persoonlijke afspraak (maar dit hoeft niet!). Je krijgt dan een BSN-nummer, dit heb je nodig om te mogen werken in Nederland.

Blijf je langere tijd in Nederland, dan moet je je persoonlijk inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook dit gebeurt via een persoonlijke afspraak.