Mag ik mijn huis verhuren?


Je eigen huis verhuren, wat zijn de regels en wat moet je weten?

Je gaat voor (on)bepaalde tijd naar het buitenland, samenwonen of je woning staat te koop. In al deze gevallen kun je ervoor kiezen om je eigen huis te verhuren. Maar je woning verhuren mag dat zomaar..? Het antwoord op deze vraag is: Ja! Het verhuren van je eigen woning mag, maar hier komt veel bij kijken. Wij vertellen het je in deze blog! 

Toestemming hypotheekverstrekkers verhuren eigen woning

Wanneer je besluit om je huis te verhuren dien je toestemming te hebben van een aantal partijen. Een van deze partijen is je hypotheekverstrekker. De woning die je gekocht hebt dient als onderpand voor de hypotheeklening. De waarde van een verhuurde woning is lager dan een huis waar geen huurders in zitten. Dit heeft te maken met de huurbescherming, deze zorgt ervoor dat huurders niet zomaar uit een woning gezet kunnen worden. Door deze regeling is een woning moeilijker te verkopen. Hierdoor heb je altijd toestemming nodig van de hypotheekverstrekker om jouw woning te mogen verhuren. 
Er zijn diverse factoren die een rol spelen of je de toestemming daadwerkelijk krijgt. Denk aan factoren als de hoogte van het resterende hypotheekbedrag en de tijd dat je de woning wil verhuren. 

Je huis verhuren: wanneer wél?

Aan het verhuren van je woning hangen diverse regels en kan niet altijd, toch zijn er een aantal situaties waarin het verhuren eenvoudiger gaat. Wanneer je gaat emigreren bijvoorbeeld, de kans dat je dan wel toestemming krijgt om te verhuren is groot. In dit geval neem je een ‘diplomatenclausule verhuurder’ op in de huurovereenkomst. 
Of voor het verhuren van een woning die al langere tijd leeg staat. Je hypotheekverstrekker geeft in dit geval vaak sneller toestemming. Je woning moet in dit geval aan een aantal voorwaarden voldoen: de woning is nieuwbouw, de woning is de afgelopen 10 jaar maximaal voor 3 jaar verhuurd, de woning was voor eigen gebruik van de eigenaar. 
Wanneer je aan op z’n minst één van bovenstaande voorwaarden voldoet kun je het beste als eerste contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Het kan dat deze toestemming geeft maar ook enkele eisen stelt. Vervolgens dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente. 


De Vereniging van Eigenaars (VvE)

Bij het verhuren van een gesplitste woning of een appartement heb je vaak te maken met een Vereniging van Eigenaars. Wettelijk is het toegestaan om je woning of appartement te verhuren, echter kan het wel zo zijn dat er in de statuten of het splitsingsreglement van de VvE een verhuurverbod opgenomen is. Om je woning te mogen verhuren heb je in dit geval toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars. Verbod VvE maar toch je huis verhuren? Dan kun je naar de rechtbank gaan, deze zal dan beslissen of je woning verhuurd mag worden. 

Regels gemeente omtrent eigen woning verhuren

Wanneer je besluit om je woning te gaan verhuren dien je rekening te houden met de regels omtrent verhuur die opgesteld zijn door de gemeente. Of je een vergunning of toestemming nodig hebt van de gemeente is afhankelijk van diverse factoren, onder andere het contract waaronder je de woning wilt verhuren, de periode waarin je de woning wilt verhuren en in welke gemeente de woning staat. 
Je koopwoning verhuren onder de leegstandswet? Dan heb je altijd een vergunning nodig, deze woning wordt afgegeven voor een periode van vijf jaar. 

Ga je je woning verhuren? Dan raden wij altijd aan om contact op te nemen met de gemeenten waarin de woning staat zodat je zeker weet dat je aan alle regels voldoet.

Hoeveel huur mag ik vragen voor mijn woning?

De huurprijs die je mag vragen voor je huurwoning is afhankelijk van een puntensysteem. Hoe meer punten, des te hoger de huur. Er zijn aparte tellingen voor zelfstandige woningen, denk aan eengezinswoningen en appartementen en voor onzelfstandige woningen, kamers. Deze puntentelling wordt ook wel het woningwaarderingsstelsel genoemd, ieder aspect van de woning krijgt punten. Voorbeelden zijn de grootte van de kamer, de keuken, de douche, is er een bad, de WOZ-waarde en ga zo maar door. 

Koophuis verhuren met huurklik.nl 

Toestemming van je hypotheekverstrekker, de vergunning binnen en alle overige zaken geregeld? Dan kun je het verhuren van je woning in gang gaan zetten, wij helpen je graag! Verhuur je woning via integerhuren.nl! Je huis verhuren en alles snel én eenvoudig regelen? Dan kies je voor integerhuren. Kom met ons in contactContact via info@integerhuren.nl.